Uw partner in zonnepanelen door heel Nederland.
Ma, di, do van 09:00 tot 17:00
0343-234090
Woe en vrij van 08:30 tot 12:30 uur
FAQ's Solar Systems Nederland
Hoe werken zonnepanelen?
Met zonnepanelen kan zonlicht direct in elektriciteit worden omgezet. Een zonnepaneel bestaat uit vele kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes halfgeleidend materiaal, waartussen door het zonlicht- een spanningsverschil ontstaat. Dit proces noemen we het fotovoltaïsch effect. Een zonnepaneel wordt daarom ook vaak een ‘pv-paneel’ genoemd, naar het Engelse ‘photovoltaics’. De opgewekte zonne-energie wordt vervolgens doorgegeven aan het elektriciteitsnet met behulp van een omvormer.
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
Veel huizen zijn geschikt voor zonnepanelen. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of u in een vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning of tussenwoning woont. Daarnaast kunnen zonnepanelen zowel op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Alleen rieten daken zijn niet geschikt. Ook is het belangrijk dat u de woning bezit. Bij huren moet u altijd toestemming vragen aan de verhuurder. Twijfelt u of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, neemt u dan gerust contact met ons op voor een technische inspectie.
Welke zonnepanelen moet ik kiezen?
Hoe hoger het Wattpiek van uw zonnepanelen, hoe meer kWh deze op kunnen wekken. Bij ons vindt u verschillende zonnepanelen. Dit zijn allemaal kristallijnen zonnepanelen, die het hoogste vermogen per vierkante meter opwekken. Wel zijn er subtiele verschillen in wattpiek, afmetingen en garantieduur. Maar welke zonnepanelen u ook kiest, bij ons bent u verzekerd van zonnepanelen van hoge kwaliteit en een lange levensduur. Op alle zonnepanelen zit een garantie van tenminste 12 jaar.
Kan ik de BTW op de zonnepanelen als particulier ook terugvorderen?
Als particulier kunt u onder bepaalde omstandigheden de btw terugvorderen over het aangeschafte systeem. Dit nemen wij volledig voor u uit handen. Wij werken hiervoor samen met een erkend accountantsbureau die voor u de teruggave van A tot Z verzorgd.
Hoe werkt salderen met zonnepanelen?
Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Salderen is alleen mogelijk wanneer u beschikt over een geschikte elektriciteitsmeter. Meestal wordt de stroom die door uw zonnepanelen wordt opgewekt niet direct door u gebruikt, bijvoorbeeld op momenten dat u overdag niet thuis bent. Deze ongebruikte stroom wordt niet opgeslagen, maar geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Uw elektriciteitsleverancier is verplicht de door u aan het net geleverde stroom te verrekenen met de stroom die u afneemt van het elektriciteitsnetwerk. Op de momenten dat u meer stroom gebruikt dan de panelen opwekken wordt de terug geleverde stroom dus verrekend.
De ‘slimme meter’
Om te kunnen salderen moet uw elektriciteitsmeter registreren hoeveel u levert aan het net en hoeveel u afneemt van het net. Uw netbeheerder is verplicht om ervoor te zorgen dat u daarvoor een geschikte meter heeft. Als uw meter niet geschikt is, kan een nieuwe meter aangevraagd worden bij de netbeheerder. Uw oude meter wordt dan vervangen door een slimme meter.
De draaischijfmeter
Als u een draaischijfmeter heeft, wordt er automatisch gesaldeerd en is een nieuwe teruglevermeter niet nodig. De draaischijf draait dan namelijk gewoon achteruit wanneer er stroom wordt teruggeleverd aan het lichtnet. Wel is het verstandig om te controleren of de cijfers ook daadwerkelijk 'achteruit tellen', aangezien er enkele draaischijfmeters bekend zijn die tegen terugtellen geblokkeerd zijn.
Een voorbeeld
• U gebruikt in een jaar 3.500 kWh (het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden)
• Uw zonnepanelen wekken 2.500 kWh op
• Van die 2.500 kWh verbruikt u zelf direct 1.500 kWh. Nu hoeft u nog slechts 2.000 kWh van het net af te nemen
• De overige 1.000 kWh van uw zonnepanelen wordt terug geleverd aan het energiebedrijf
• Uw afname van het energiebedrijf is: 2.000 kWh. Uw teruglevering is: 1.000 kWh. Dankzij de salderingsregeling betaalt u alleen voor het verschil: 2.000 kWh minus 1.000 kWh = 1.000 kWh
Wat is de toekomst van salderen?
Er is besloten dat de salderingsregeling in de nabije toekomst wordt veranderd. Vanaf het jaar 2023 zal de regeling stapsgewijs worden afgebouwd om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Vanaf dan wordt het belangrijker voor eigenaren van zonnepanelen om het eigen verbruik te verhogen. Hieronder staat de regeling vanaf 2023 beschreven.
Hoe werkt de afbouw precies
De afbouw van de salderingsregeling betekent dat u vanaf 2023 nog maar een gedeelte van uw teruggeleverde stroom helemaal mag salderen. Dat gedeelte wordt elk jaar kleiner. Bijvoorbeeld: als u elk jaar zo’n 2500 kWh teruglevert aan het net, dan wordt de situatie zo: Tot en met 2022 mag u alles salderen. In 2023 begint het te veranderen: U mag dan nog slechts 91% van de teruglevering salderen, oftewel 91% van 2500 kWh = 2275 kWh. U krijgt echter ook wat geld terug voor de 9% stroom die u niet mocht salderen, namelijk minstens (zie boven) 6,24 cent per kWh.
Wat is de redelijke vergoeding voor teruggeleverde stroom?
Voor de stroom die wordt teruggeleverd aan het net moet uw energieleverancier u een ‘redelijke vergoeding’ betalen van tenminste 80% van uw kale stroomprijs. Dit schrijft de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer. De kale stroomprijs verschilt per stroomaanbieder, maar lag volgens het CBS in 2019 gemiddeld op 7,8 cent. Dat betekent dat de redelijke vergoeding gemiddeld tenminste 80% van 7,8 cent = 6,24 cent per kWh zou zijn.
Zijn en blijven zonnepanelen dan wel een goede investering?
Ja! Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering. Ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. De rijksoverheid verwacht dat de terugverdientijd gemiddeld zeven jaar blijft. Met de huidige spaarrente leveren zonnepanelen een stuk meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaart u flink op de energierekening, elk jaar weer! Uw woning wordt ook nog eens meer waard door zonnepanelen op uw dak te plaatsen.